banner

Brundlund Slot i Aabenraa

 

Brundlund slotBrundlund slotBrundlund slot

 

Brundlund Slot er bygget som et fætningsværk i begyndelsen af 15-tallet. Slottes historie går tilbage til Dronning Margrethe d. 1., der erhvervede Aabenraa by i 1411. Igennem tiderne har slottet været sæde for kongelig, hertuelig og statslig administration. I flere hundrede år har slottet fungeret som tjenestebolig for skiftende amtmænd.
Slottet er ombygget flere gange, i renæssancestil i 1600-tallet, rokokostil i 1700-tallet og videreført i klassicistisk stil af den danske arkitekt C.F. Hansen i begyndelsen af 1800-tallet. Slottet fremtræder i dag som et interessant eksempel på C.F. Hansens visioner, der kombinerede arkitektens klassicistiske formsprog med den danske middelalderarkitektur.

Igennem århundreder har der været byret på Brundlund Slot. Forbrydere har indtil begyndelsen af 1800-tallet siddet i fangehullet, der kaldes Røde Anners' Gaf, efter en fange som ventede halvandet år på at få sin straf. Fortællingen om Anners' skæbne kan besøgende læse om på slottet.

I dag er Brundlund Slot et statsanerkendt kommunalt ejet kunstmuseum med samling af malerier, skulpturer og grafiske arbejder.
På Kunstmuseet Brundlund Slot kan man se udvalgte værker fra museets kunstsamling og særudstillinger. Desuden er der mulighed for at se slottet, fangehullet og arresten. Til Brundlund Slot hører også en stor park, som udgør museets største udstillingsrum. Slottet og parken ligger på en slotsholm omgivet af en vandfyldt voldgrav.

Foran Kunstmuseet Brundlund Slot ligger en middelalderlig slotsmølle, som er nyrestaureret og indrettet til café. Cafeen bliver drevet af frivillige. Cafeen er åben i sommerhalvåret fra maj til september søndag fra 14.30 - 17.00.

 

 

Brundlund slotBrundlund slot

 

 

 

 

 

 

Til toppen